Szeretnék segítséget tanácsot adni egyszerűen, közérthetően a laikus, hobbiból kertészkedő emberek számámra, ha saját vágyaikat valósítanák meg környezetük kialakításában

2009. január 4., vasárnap

A kert fő funkciói

A kerttervezés kezdetekor, vagyis még a munka megkezdése előtt döntsük el, mire fogjuk használni kertünket? Pihenére, aktív kikapcsolódásra, sportolásra? Esetleg gyereke uralják majd a területet? vagy haszonkertként fog funkcionálni?
Mindezzel párhuzamosan járjunk utána, milyen fény/árnyék viszonyok uralkodnak ott, milyen a talaj (kémhatása, szerkezete) milyenek a csapadékviszonyok? Mindezek a telepítendő növények igényei miatt fontosak, legyen szó dísz-, vagy haszonnövényekről (zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövények). Ma már mindenesetben van lehetőségünk szép, mutatós tájat kialakítani, nemcsak a funkció az elsődleges, hane ezzel párhuzamosan egyre inkább számít az is, hogy hogy néz ki a szűkebb környezetünk?
A növénynemesítők hathatós munkájának köszönhetően ma már minden növénycsoportban nagyon sokféle színben, -formában léteznek floráriák, s az egyes fajoknak, fajtáknak is igen eltérők az igényeik. Ez pontosan a sokféle éghajlati-, időjárási-, fényviszonyok miatt van: legyen lehetőség mindentájon sokféle növényből válogatni.

A fenti sze,mpontok alapján kétféle kategóriát különítünk el:
Haszonkert: ide zöldség- és gyümölcsféléket, gyógy- és fűszernövényeket ültethetünk. Természetesen itt is lehetőségünk van ma már változatos színű, formájú növényeket telepíteni, vigyázva, hogy az egyes növények illatai harmonizáljanak.
Díszkert: Fő feladata, hogy a kikapcsolódás, pihenés színterét, lehetőségét biztosítsa. Ide a nagyon változatos dísznövényeket ültethetünk, mindemmellett lehetőségünk van kertberendezési tárgyak elhelyezésére. Ide taroznak a padok, lámák, szökőkút, medence, sporteszközök és a játszószerek is.

Független attól, hogy haszon-, vagy díszkertről beszélünk, telepíthetünk öntözőrendszert, és alakíthatunk ki közlekedő utakat kertünkben. Utóbbinak másodlagos, rejtett funkciója lehet a kert egyes részeinek elkülönítése, tagolása is. Az utak is nagyon változatosak lehetnek: anyaguk fa, kő, beton, kavicsborítású lehet. De a színük is a lehető legváltozatosabb lehet. Egyre népszerűbbek a nem szabályos mértani formákat, vonalakat követő utak, ezek inkább beleolvadnak a természetbe, szabálytalan vonalakat követnek.

Persze arra figyelni kell, hogy az egyes stílusokat ne keverjük: a tájképi jellegű kertbe ne alkalmazzunk túl szabályos mértani elemeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Magamról

Saját fotó
30éves vagyok, kertészmérnöki és marketing szakmérnöki végzettséggel remndelkezem. Szeretm a humort, ami sokmindenen átsegített már. Szeretek olvasni, zenét hallgatni, társaságba járni.